Νόσος Alzheimer

Η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων American Rest Home εξειδικεύεται στην παροχή φροντίδας και στην αντιμετώπιση ασθενών με άνοια και Alzheimer.

Φροντίδα ασθενών με Νόσο Alzheimer

Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έφερε στο προσκήνιο την άνοια  με ποιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer’s (70% του συνόλου). Στην Ευρώπη, οι ανοϊκοί ασθενείς είναι σήμερα 10 εκατομμύρια και στην Ελλάδα 200.000.

Η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων American Rest Home  εξειδικεύεται στην παροχή φροντίδας και στην αντιμετώπιση ασθενών με άνοια και Alzheimer.

Η νόσος Alzheimer και οι άλλες μορφές άνοιας προκαλούν έκπτωση της μνήμης και άλλων ανώτερων λειτουργιών καθώς και έκπτωση της λειτουργικότητας αλλά και ποικίλα προβλήματα συμπεριφοράς. Στη νόσο Alzheimer μαζί με τον ασθενή πάσχει όλη η οικογένεια.

Η έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ είναι αργή και προοδευτική, με τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν να εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε ασθενή και να επιδεινώνονται με την πρόοδο της νόσου. Συνήθως, αλλά όχι απαραίτητα, οι διαταραχές της μνήμης είναι το πρωιμότερο σύμπτωμα, ακολουθούμενο από τα υπόλοιπα. Η νόσος Αλτσχάιμερ, σταδιακά οδηγεί στην προοδευτική πλήρη αποδιοργάνωση της προσωπικότητας του ασθενούς. 

Η φροντίδα των ανοϊκών ασθενών και των ασθενών με Alzheimer στο σπίτι από τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι, παιδιά, αδέλφια), μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων στη φροντίδα τους. Επιπροσθέτως, η ζωή των συγγενών συνήθως επηρεάζεται λόγω της δυσκολίας συμμετοχής τους σε κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Περιορίζεται ο ελεύθερος χρόνος τους, κλονίζεται η κοινωνική τους θέση και απειλείται ακόμη και η οικονομική τους ασφάλεια.

Το εξειδικευμένο προσωπικό της μονάδας American Rest Home, αποτελείται από επαγγελματίες υγείας, είναι σε θέση να βοηθήσει τον ασθενή αλλά και την οικογένεια του τόσο σε πρακτικά καθημερινά ζητήματα, όσο και να τους παρέχει τη ψυχολογική στήριξη που χρειάζεται για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την νόσο και να δεχτούν να συμβιώσουν με αυτή.

Στη μονάδα μας, φροντίζουμε για την ασφάλεια των ασθενών καθημερινά. Επιπλέον παρακολουθείται η πορεία της νόσου από την εξειδικευμένη ψυχολόγο μας και προσφέρεται τακτική ιατρική παρακολούθηση. Χρησιμοποιούμε μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, για την ενίσχυση των νοητικών λειτουργιών των ατόμων με άνοια όπως:

Ενδυνάμωση μνήμης και ασκήσεις

Με απώτερο στόχο την υποστηρικτική ενδυνάμωση της μνήμης, την προσοχή, την ενίσχυση των γλωσσικών χαρακτηριστικών αλλά και των εκτελεστικών λειτουργιών της λογικής σκέψης, το επιστημονικό προσωπικό, διαθέτει την απαιτούμενη γνώση και προβαίνει στις απαραίτητες κινήσεις.

Δημιουργική απασχόληση

Μία από τις βασικές και ταυτόχρονα θεμελιώδεις αρχές του American Rest Home αποτελεί η συνεχής δημιουργική απασχόληση των φιλοξενουμένων με στόχο τη διατήρηση των δεξιοτήτων των ασθενών. Μέσα από τα ομαδικά προγράμματα επιτυγχάνεται η πλήρης ένταξη όλων των φιλοξενουμένων στις δράσεις, που φτάνει ακόμη και για άτομα που λόγω της κατάστασής τους απαιτείται να παραμένουν στο κρεβάτι.

Μέσα από αυτά τα προγράμματα, επιτυγχάνεται η νοητική ενδυνάμωση των ικανοτήτων των ηλικιωμένων, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση των γνωστικών τους ικανοτήτων καθώς και η βελτίωση μνήμης και συγκέντρωσης. Κάτι ακόμη που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι στόχος αυτών των ειδικών προγραμμάτων είναι η βελτίωση της κατασκευαστικής ικανότητας αλλά και η ανάδειξη της γλωσσικής ροής.

Η συνεχής ενασχόληση και η ένταξη των φιλοξενουμένων στις δραστηριότητες, αποτελεί βασικό στοιχείο επίτευξης των επιθυμητών στόχων. Μεταξύ άλλων, επιτυγχάνεται η ο προσανατολισμός στον χώρο και στο χρόνο, η καθημερινή αναφορά στην επικαιρότητα, γνωστικές ασκήσεις που εστιάζουν στην τόνωση της μνήμης, της προσοχής, της κρίσης, του γλωσσολογίου, και των εκτελεστικών ικανοτήτων, επίλυση σταυρόλεξων, μουσικοθεραπεία, προβολή ταινιών κι άλλες εξειδικευμένες παρεμβάσεις, δραστηριότητες που συντονίζονται από τον ψυχολογο.

Λογοθεραπεία

Διερευνώντας το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής αλλά και με βάση τα διεθνή πρότυπα, το εξειδικευμένο προσωπικό του American Rest Home, επιδιώκει:

  • Την ανάκτηση των δυνατοτήτων κατανόησης και έκφρασης του λόγου, ανάλογα και με τις δυνατότητες που υπάρχουν.
  • Την επίτευξη αδιάλειπτης επικοινωνίας του προσώπου, μέσω της αξιοποίησης εξωλεκτικών τεχνικών έκφρασης, όπως είναι οι εκφράσεις του προσώπου, οι χειρονομίες κ.ά. Σημαντική παράμετρος σε αυτή την ενότητα αποτελεί και η άρτια και ορθή ενημέρωση και εκπαίδευση της οικογένειας του ασθενούς.

Ενασχολήσεις κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου

Η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, αποτελεί πρώτιστης σημασίας θέμα στο American Rest Home, και το εξειδικευμένο προσωπικό εντείνει την προσπάθεια και το ενδιαφέρον του ώστε να υλοποιούνται άρτια τα προγράμματα που αφορούν στο διάβασμα, στην παρακολούθηση τηλεόρασης, στη συμμετοχή σε επιτραπέζια παιχνίδια, αλλά και σε παιχνίδια με μολύβι και χαρτί και κοινωνικές δραστηριότητες. Παράλληλα δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η επαφή με φίλους και οικογένεια είναι πολύ σημαντικές.

Απώτερος στόχος μας, είναι ο ασθενής να αποτελεί το βασικότερο κύτταρο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της νόσου του μέσα από την δραστηριοποίηση του ιδίου και να μην αναμένει παθητικά τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής θεραπείας και μόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα τα παραπάνω, εκείνο που επηρεάζει περισσότερο στην καλή κατάσταση των ασθενών αλλά και στην ποιότητα ζωής τους στο κέντρο μας είναι η καθημερινή ανθρώπινη επαφή με το σύνολο του κέντρου αλλά και με την οικογένεια του.


Διαβάστε περισσότερα για την Εξειδίκευση που μπορούμε να προσφέρουμε στην οικογένειά σας μέσα από την μονάδα μας.

Επικοινωνήστε με την Μονάδα Φροντίδας Ηλικωμένων
American Rest Home στο Χολαργό, Αθήνα
210 6517485